Haring

De haring is een vrije kleine en slanke vis die in scholen leven met wel honderdduizenden tegelijk. De vis heeft een korte vin op de rug, zachte graten en kan wel voor een kwart bestaan uit lichaamsvet. De haring voed zich met minuscule zeediertjes en plankton en kan tot wel tien jaar oud worden. Na een jaar of 2 a 3 zijn de haringen echter al volwassen en zijn dan op een lengte van ongeveer 20 centimeter. Haring word voornamelijk gevangen voor de kust van Noorwegen tot aan de kust van Groenland toe.

De verwerking van haring

Haring word op een bepaalde manier verwerkt. Zij worden vrijwel geheel gezouten en ingevroren. Aan de hand van het vetgehalte, de temperatuur en de grootte van de haring word het zoutgehalte bepaald. Belangrijk is dat de alvleesklier niet word verwijderd bij de verwerking. Deze klier produceert een enzym welke nodig is voor de rijping van de haring. Deze rijping zorgt dan weer voor de juiste textuur, geur en typische volle smaak van de vis. Wanneer de vis word ingevroren vertraagt het rijpingsproces en wat de smaak juist nog meer ten goede komt. Zo kun je de ingevroren haring het hele jaar nuttigen!

Rijke bron aan voedingsstoffen

Het eten van haring is ontzettend gezond, wetenschappelijk onderzoek heeft dit aangetoond! Mensen die regelmatig vette vis eten (zoals haring of makreel) hebben maar liefst 50 % minder kans op een hartstilstand of andere hart- en vaatziekten blijkt uit onderzoek. Het vet van de haring bestaat namelijk voornamelijk uit onverzadigde vetzuren. Juist deze vetten zijn goed om het voorkomen van hart- en vaatproblemen. Daarnaast levert het eten van haring ook nog eens veel eiwitten van uitmuntende kwaliteit. Deze eiwitten zijn dan weer heel belangrijk voor het herstel van ons zenuwstelsel, spieren en organen.